Οδηγίες Χρήσης Παρτιτούρας

Αυτό που κάνει το music/learn να ξεχωρίζει είναι η ενσωματωμένη διαδραστική παρτιτούρα. Γίνεται χρήση δύο διαφορετικών λογισμικών παρτιτούρας για να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Και με τα δύο μπορείτε να ακούσετε τα παραδείγματα και το μουσικό υλικό όποτε εσείς το επιθυμείτε βλέποντας ταυτόχρονα τον οδηγό να διαβάζει τις νότες με άλλο επίπεδο ροής για κάθε λογισμικό.

Οι εγγεγραμένοι μαθητές μπορούν να υποβάλουν τις ασκήσεις τους ή να εργάζονται πάνω στις παρτιτούρες από οποιαδήποτε συσκευή και έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν λεπτομερέστερες παρτιτούρες με περισσότερες παραμέτρους και διευκολύνσεις αυτομελέτης.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] για εγγραφή.

Για την καλύτερη εμφάνιση του υλικού σας συνιστούμε τη χρήση Η/Υ, αν και μπορείτε να το προβάλλετε και να το χρησιμοποιήσετε από οποιαδήποτε συσκευή.

Η πρώτη διεπαφή παρτιτούρας προσφέρει τις ακόλουθες επιλογές:

Στην κάτω αριστερή πλευρά θα βρείτε κατά σειρά τα χειριστήρια για την αναπαραγωγή, το μετρονόμο και την ένταση των οργάνων.

Πατώντας στο κατωφερές βέλλος δίπλα από το κουμπί της αναπαραγωγής σας δίνεται η επιλογή να αυξομειώσετε την ταχύτητα.

Πατώντας το κουμπί του μετρονόμου μπορείτε να επιλέξετε αν θα ακούγεται ή όχι (metronome on/off) ή αν θα δίνει ένα μέτρο εκτός πριν την έναρξη της αναπαραγωγής. Το δεύτερο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν εξασκήστε στη μουσική ανάγνωση ή παίζετε κάποιο όργανο παράλληλα.

Τέλος πατώντας στο κουμπί της έντασης αναδύεται η κονσόλα ελέγχου εντάσεων των οργάνων.

Στην δεξιά πλευρά υπάρχει ένα ακόμη μενού το οποίο εμφανίζεται πατώντας στα αποσιωποιητικά (…). Από αυτό μπορείτε να μεγεθύνετε ή να συμικρύνετε την παρτιτούρα (zoom in/out), να μπείτε σε λειτουργία πλήρους οθόνης (fullscreen) ή να την εκτυπώσετε (print). 

Πατώντας σε κάποιο σημείο στο πεντάγραμμο με το ποντίκι, κάνοντας αριστερό κλικ, επιλέγετε από που θα ξεκινήσει η αναπαραγωγή της παρτιτούρας. 

 

Η δεύτερη διεπαφή παρτιτούρας προσφέρει τις ακόλουθες επιλογές:

Από τον μίκτη ήχου μπορείτε να ελαττώσετε την ένταση οποιουδήποτε οργάνου, προκειμένου να ακούγονται μόνο όσα σας ενδιαφέρουν.

Στις περισσότερες παρτιτούρες αυτής της κατηγορίας υπάρχει ένα επιπλέον πεντάγραμμο για τον μετρονόμο, το οποίο μπορείτε να αποσιωπήσετε με αυτόν τον τρόπο.

Η διαδραστική παρτιτούρα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τονίζει με κοκκινωπό χρώμα το μέτρο που εκτελείται. Σε συνδυασμό με τον μετρονόμο αυτό αποτελεί έναν καλό οδηγό για την εκμάθηση της ανάγνωσης, χωρίς να γίνεται δεκανίκι.

Πατώντας στο κουμπί του μίκτη θα εμφανιστεί η αντίστοιχη κονσόλα, όπου για να ενεργοποιήσετε τα κανάλια θα πρέπει να επιλέξετε την χρήση της μηχανής ήχου μέσω synthesizer.

Με τον ορισμό λούπας (επανάληψης) έχετε τη δυνατότητα να περιορίσετε την αναπαραγωγή, χωρίς αυτή να σταματά, σε συγκεκριμένο εύρος μέτρων.

Στο πεδίο Start measure γράφετε το μέτρο από το οποίο θέλετε να ξεκινά η επανάληψη, ενώ στο End measure το μέτρο που θα την ολοκληρώνει. Για να την αναιρέσετε πατάτε Remove.

Δοκιμάστε τους ελεγκτές στο παρακάτω κομμάτι για να εξοικειωθείτε.

Το λογισμικό που χρησιμοποιούμε για αυτές τις παρτιτούρες είναι το MuseScore, το οποίο είναι ελεύθερο και ανοικτού κώδικα. Την δωρεάν εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε από το musescore.org.