Τρίγωνα Κάλαντα

Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και πολυτραγουδισμένα χριστουγεννιάτικα κομμάτια. Η εύκολη μελωδία του μαζί με τις συγχορδιακές προόδους στις καταλήξεις των θεμάτων το καθιστούν ταυτόχρονα απλό και πλήρες.

Το μέτρο του είναι 4/4. Εδώ βρίσκεται σε τονικότητα Ντο (C).  Στο κομμάτι αυτό θα συναντήσετε το φθογγόσημο του ογδόου παρεστιγμένο ακολουθούμενο από δέκατο έκτο.

Όπως αναφέραμε και στη θεωρία, το παρεστιγμένο δίνει την αίσθηση, σε σχέση με τα συμμετρικά όγδοα που προηγούνται, ότι η παρεστιγμένη νότα είναι πιο επίμονη, ενώ η αμέσως επόμενη πολύ βιαστική.

Για να μελετήσετε το κομμάτι ενεργοποιήστε τον μετρονόμο από τους επιλογείς στο κάτω περιθώριο της παρτιτούρας. Βοήθεια στη χρήση της παρτιτούρας θα βρείτε στη σελίδα Οδηγιών Χρήσης.

Αρχική Σελίδα | Περισσότερα Μαθήματα

Το Music/Learn είναι αφιερωμένο στη διδασκαλία της μουσικής.

Μέσα από διαδραστικό υλικό μπορείτε να προσεγγίσετε έννοιες της θεωρίας και της αρμονίας, να εξασκηθείτε στη μουσική ανάγνωση και να μελετήσετε γνωστά μουσικά κομμάτια.

Αναπτύχθηκε από τον Παναγιώτη Κατωπόδη, εθνομουσικολόγο, παραγωγό και καθηγητή μουσικής.

Για online μαθήματα και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] και στο τηλέφωνο 698 30 78 262.