Γενική Εισαγωγή στη Μουσική

Το κείμενο υπογράφει ο Γιάννης Γκάνος*

Μουσική είναι μια λέξη που κάποιος φαντάζεται πολλά στο άκουσμά της, και ότι σίγουρα δεν είναι μια τέχνη προσεγγίσιμη απ` όλους λόγω της περίπλοκης θα έλεγε κανείς γραφής της και της ιδιαίτερης κατανόησης που χρειάζεται. Κάτι που γενικά δεν ισχύει.

Η λέξη “μουσική” ετυμολογικά είναι ένα ουσιαστικοποιημένο επίθετο και υποδηλώνει αυτό/αυτή που έχει την προέλευση του από τις μούσες. Οι εννέα μούσες στις αρχαία Ελλάδα ήταν θεότητες που προστάτευαν της τέχνες και τις επιστήμες.).Τη Μουσική προστάτευε Ευτέρπη (εκ του: ευ + τέρπω, καλώς τέρπω, ευχαριστώ), η Μούσα της Αυλητικής τέχνης.

Η Μουσική είναι μια ιδιαίτερη τέχνη γιατί συνδυάζει το αποτέλεσμα της με το πέρας του χρόνου. Δεν είναι ένας πίνακας σταθερός με μια εικόνα που εικονίζει μια συγκεκριμένη στιγμή από ένα γεγονός αλλά κάτι μεταβλητό με αρχή, μέση και τέλος. Η μουσική λοιπόν τελείται εν τω χρόνω και έχει κίνηση. Είναι κάτι το ζωντανό. Ακόμα και ένα Ντο ολόκληρο να παίξει κάποιος κρατάει μερικά δευτερόλεπτα και δεν γίνεται να πάρουμε ηχητικό στιγμιότυπο.

Τα γνωρίσματα της Μουσικής είναι:

  • Ο μουσικός ήχος
  • Ο ρυθμός
  • Η μελωδία
  • Η αρμονία

Τα γνωρίσματα τους μουσικό ήχου είναι:

  • Η διάρκεια του
  • Το τονικό του ύψος
  • Η ένταση
  • Η χροιά (αποτέλεσμα των αρμονικών του ήχου που μας βοηθά να καταλάβουμε από που προέρχεται)

Ο μουσικός ήχος με τα παραπάνω γνωρίσματα δεν επρόκειτο για θόρυβο η κρότο. Σε μεταγενέστερες εποχές της κλασσικής μουσικής (φουτουρισμός: μουσική από θορύβους, φασαρία με μηχανήματα ή μουσικά όργανα) αφορά μια ιδιαίτερη εποχή/περίοδο της εξέλιξης της μουσικής τέχνης.

Η Μουσική δεν έχει συγκεκριμένη προέλευση σαν τέχνη. Είναι κάτι που μπορεί να παράξει κάθε άνθρωπος χτυπώντας ρυθμικά ένα ξύλο ας πούμε. Είναι μια πανανθρώπινη τέχνη που εξελίχθηκε δημιουργώντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα με βάση το εκάστοτε κοινωνικό – πολιτικό – οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προέκυψε.Τα βασικά συστατικά της μουσικής, όπως το τονικό ύψος, ο ρυθμός και η επαναληπτικότητά του μπορούν να εντοπιστούν παντού στον φυσικό κόσμο. Από το σφύριγμα του αέρα έως τον χτύπο της ανθρώπινης καρδιάς. Ο άνθρωπος αντιλήφθηκε αυτές τις δυνατότητες και δημιούργησε ένα οργανωμένο πλέγμα ήχων χρησιμοποιώντας τες.

Το κατά πόσο μπορεί να ανιχνεύσει ένας άνθρωπος από την βρεφική έως την γεροντική του ηλικία τη μουσική γύρω και στην καθημερινότητα του αφορά τη μουσικότητά του και όχι τις γνώσεις του και την κατανόηση που πρέπει να έχει κάποιος για να σπουδάσει αυτή την υπέροχη τέχνη.

Υπάρχει κάτι, όμως, που έχουμε παρεξηγήσει και αμελούμε πολλοί να το αναγνωρίσουμε. Ότι όση αξία έχει το άκουσμα ενός μουσικού φθόγγου, άλλη τόση αξία, ίσως και περισσότερη -όπως πολλοί υποστηρίζουν- έχει και η παύση (η μη ήχηση/η σιωπή). Κρύβει μια σπουδαία μαγεία, η οποία νοηματοδοτεί στην ουσία την παραγωγή του ήχου. Για να καταλάβετε σκεφτείτε απλά ότι ακούτε συνεχόμενα επί ώρες έναν μουσικό φθόγγο. Σίγουρα δεν θα σας είναι καθόλου ευχάριστο. Όμως, με συχνές παύσεις του ήχου θα σας ήταν πιο ανεκτό.

Η Μουσική, τέλος, δεν είναι μόνο συνδυασμός ήχων και παύσης των ήχων. Πίσω από αυτή την τέχνη κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος φιλοσοφίας που μπορεί να μας διδάξει στον καθένα κάτι διαφορετικό, ίσως ακόμα και μια στάση ζωής.

Εύχομαι στους αναγνώστες να έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά! Και σίγουρα ένα ανοιχτό νου είναι από καλό έως σίγουρα το πιο προτιμητέο.

Καλό ταξίδι σε αυτόν τον μαγικό κόσμο που έχει πολλά να τους αποκαλύψει.

Και το ταξίδι ξεκινά…

* Ο Γιάννης Γκάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995.

Έχει σπουδές πάνω στην κλασσική και ακουστική κιθάρα, το τρίχορδο μπουζούκι με ιδιαίτερη αγάπη στο αυθεντικό ρεμπέτικο. Έχει φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο στο τμήμα ανώτερων θεωρητικών παίρνοντας το πτυχίο αρμονίας και πιάνο στη μέση τάξη. Έχει διδαχθεί ενοργάνωση, ενορχήστρωση και διεύθυνση με το μαέστρο κ. Ανδρέα Πυλαρινό και αυτήν την περίοδο σπουδάζει στο πτυχίο αντίστιξης και διεύθυνσης μπάντας.

Επίσης έχει αποφοιτήσει από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στην ειδικότητα Ηχοληψίας κάνοντας την πρακτική του στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Κάνει εναρμονίσεις για χορωδίες, ενορχηστρώσεις και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής.

Για να επικοινωνήσετε μαζί του καλέστε τον στο τηλέφωνο 698 673 7644 ή στείλτε του e-mail στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο [email protected].