Νότες (Φθόγγοι)

Νότες είναι τα μουσικά σύμβολα που αναπαριστούν συγκεκριμένους ήχους, κατά κύριο λόγο με απόλυτο τονικό ύψος.

Στην δυτική μουσική οι νότες γράφονται στο πεντάγραμμο με τη χρήση των φθογγοσήμων. Νότα και φθογγόσημο, όμως, δεν ταυτίζονται απολύτως ως έννοιες, αφού νότες μπορούν να γραφούν και με άλλους τρόπους.

Το φθογγόσημο συμβολίζει ένα τονικό ύψος και τη διάρκεια που θα ακουστεί, και διαβάζεται πάντοτε σε σχέση με το κλειδί του πενταγράμμου που ανήκει. Έτσι μεταφέρει δύο στοιχεία για την εκάστοτε νότα.

Οι νότες της Ευρωπαϊκής μουσικής είναι επτά: Λα, Σι, Ντο, Ρε, Μι, Φα, Σολ. Στο κλειδί του Σολ της 2ης γραμμής διαμορφώνονται ως εξής:

Οι νότες με απόσταση οκτάβας, επειδή γίνονται αντιληπτές ως ίδιες με μόνη διαφορά την οξύτητά τους, εντάσσονται στην ίδια τάξη νοτών. Αυτό είναι χρηστικό στην μουσική ανάλυση και την αρμονία.

Ένας άλλος τρόπος γραφής των νοτών είναι με χρήση των γραμμάτων της λατινικής αλφαβήτου ξεκινώντας από το A που αντιστοιχεί στο Λα

A – B – C – D – E – F – G

Λα – Σι – Ντο – Ρε – Μι – Φα – Σολ

Η γραφή αυτή συναντάται συχνότερα στην παρουσίαση συγχορδιών, όπου το γράμμα της κάθε νότας συνοδεύεται από το συμβολισμό της συγχορδίας.

Επίσης, χρησιμοποιείται στην μουσική επιστήμη και στα λογισμικά μουσικής παραγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να σημανθεί ολοκληρωμένα η νότα, το γράμμα ακολουθεί ένας αριθμός, που είναι χαρακτηριστικός της οκτάβας.

Το τονικό ύψος μιας νότας μπορούν να το τροποποιήσουν οι αλλοιώσεις.

Αρχική Σελίδα | Περισσότερα Μαθήματα

Το Music/Learn είναι αφιερωμένο στη διδασκαλία της μουσικής.

Μέσα από διαδραστικό υλικό μπορείτε να προσεγγίσετε έννοιες της θεωρίας και της αρμονίας, να εξασκηθείτε στη μουσική ανάγνωση και να μελετήσετε γνωστά μουσικά κομμάτια.

Αναπτύχθηκε από τον Παναγιώτη Κατωπόδη, εθνομουσικολόγο, παραγωγό και καθηγητή μουσικής.

Για online μαθήματα και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] και στο τηλέφωνο 698 30 78 262.